Om mig – Boel Kullenberg

Jag föddes 1938 i Görslöv, en by nära Jonstorp i nuvarande Höganäs kommun. Legitimerad sjuksköterska 1962 och gift 1967. Vi har fem barn och hittills sex barnbarn.

I början av 1990-talet blev det aktuellt för mig att återgå till sjukvården efter cirka 20 års frånvaro, men något annat lockade mig mer.

1991 blev jag antagen med arbetsprov till konstlinjen på Munka Ljungby folkhögskola. Att jag tillhörde en generation före mina kurskamrater innebar inga problem, snarare tvärtom. Det blev två fantastiska år. Varje dag blev en fest, och jag var inte frånvarande en enda dag.

Sedan mer än 15 år bor min man och jag i natursköna Mölle vid foten av Kullaberg och stranden av Öresund och Kattegatt. Här njuter jag av årstidernas växlingar och skönheten omkring mig – lika hänförande året om.

Promenaderna längs havet på fäladen (resten av den gamla, gemensamma betesmarken), uppe på berget och i skogen ger många intryck att lagra – kanske blir det något som man kan spåra i en framtida målning.

Mitt måleri

För snart tio år sedan gjorde vi en tillbyggnad som inrymmer min ateljé. De flesta av veckans dagar arbetar jag där. Jag möts av norrljuset från takfönstret. Lukten av olja och terpentin. Penslar i givakt. Färgtuberna står på parad: neapelgult, smaragdgrönt, guldockra, titanvitt, ultramarin.

Duken står beredd på staffliet, fläckig av skisser och fantasieggande spår av tidigare försök. Idéer och uppslag som inte alltid håller, men som under processen byts ut mot stundens mera fruktbara ingivelser.

Att ge sig hän åt bildframställning, handens rörelser, plötsligt och oplanerat, inte viljestyrt. Är det signaler från det undermedvetna? Den bild som uppstår kanske uttrycker något som ord inte täcker och rösten inte bär. En privat orientering i mitt inre landskap?

Tvivel och vånda blir avlöst av glädje och upprymdhet när det lossnar.

Då jag väljer att ändå visa mina bilder utsätter jag mig, tar risker. Min förhoppning är att bilderna känns ärliga och i något fall lyckas förmedla vad jag har velat uttrycka.

Läs en intervju i Möllekuriren   → klicka här

Konstutbildning

•  Tvåårig konstlinje på Munka-Ljungby folkhögskola 1991–1993

•  Många års studier i bildanalys och konsthistoria under ledning av konstpedagogen Benkt Engquist i Ängelholm under 1990-talet. Läs mer om honom   → klicka här

Boel Kullenberg i sin ateljé i Mölle   »Jag möts av norrljuset från takfönstret. Lukten av olja och terpentin. Penslar i givakt. Färgtuberna står på parad: neapelgult, smaragdgrönt, guldockra, titanvitt, ultramarin.«
Foto Christer Wallentin

Jurybedömda utställningar

Kullasalongen på Krapperup 2017, 2015 och 2012
Galleri Hultman i Åstorp 2016
Julsalongen på Krapperup 2016
Galleri Möllegården i Mölle 2015, 2013, 2012 och 2009
Vikingsberg i Helsingborg 1996

Separatutställningar

Galleri Annexet i Mölle 2019. Läs mer ...
Galleri Engleson, Gamla stan i Stockholm 2018. Läs mer ...
Galleri Annexet i Mölle 2017. Läs mer ...
Galleri Engleson, Gamla stan i Stockholm 2015
Galleri Stallet/Engleson i Falsterbo 2014

Samlingsutställning

Romelegårdens Konsthall i Veberöd 2013